5 priežastys, kodėl verta valgyti daugiau sriubos

Sriuba – paprastas pagaminti ir skanus patiekalas, lietuvių virtuvėje populiarus nuo seno. Kartais sakoma, jog sriuba tėra tik menkavertis nuoviras, tačiau mitybos specialistai sako, jog vienareikšmiškai atsakyti sunku, bet jų vengti nevertėtų. Žemiau pateiksime 5 priežastis, kodėl verta valgyti sriubą.

Skonių įvairovė

Liaudyje juokaujama, kad sriubą galima išvirti turint vos krapų ir vandens. Tai, žinoma, tik juokingas posakis, tačiau jis byloja, jog skaniai sriubai išvirti kartasi nereikia daug ingredientų, o juos kombinuojant ir keičiant tarpusavyje, išgaunami skirtingi skoniai.

Naudingi sriubos prieskoniai

Kokia sriuba be vertingų prieskonių? Verta pastebėti, jog prieskoniai sriuboms suteikia ne tik išraiškingo skonio, bet ir yra naudingi organizmui. Pavyzdžiui, juodieji pipirai, kurie naudojami verdant kiekvieną sriubą, yra naudingi sergant artritu, stiprina imuninę sistemą. Petražolės – tikras lietuviškas prieskoninis augalas, padedantis esant virškinimo sistemos problemoms, gerina kraujo kokybę, padeda nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat naudingi yra rozmarinai, kalendros, česnakai, krapai.

Apsaugo nuo dehidratacijos

Sriuba aprūpina organizmą skysčiais, todėl padeda išlaikyti kūno hidrataciją. Tiesa, kadangi į sriubą visada beriame druskos skoniui suteikti, tai padeda išsaugoti elektrolitų pusiausvyrą organizme – tai puikus maistas prieš treniruotę, kuomet daug prakaituojama.

Sušildo kūną

Kai grįžtate namo po sunkios darbo dienos, o už lango – darganotas rudens oras arba spaudžiantis šaltukas, dubenėlis karštos ir maistingos sriubos sušildo akimirksniu. Verta naudoti prieskonius sriubai, kurie padidins kūno temperatūrą – aitriąsias paprikas, imbierą, česnaką.

Vištienos sultinys gydo

Geras vištienos sultinys – tikrai ne kubeliai, o tas, kuris ilgai verdamas iš kaulų, mėsos ir daržovių. Toks sultinys yra tikra vitaminų bomba, kuri gydo kūną: gerina žarnyno veiklą, mažina sąnarių skausmus, stiprina imuninę sistemą ir kovoja prieš uždegiminius procesus organizme. Dėl šios priežasties, peršalus jis yra daug veiksmingesnis nei arbatos.

Akivaizdu, jog sriuba yra vertingas maistas žmogaus organizmui. Virdami sriubą visada galite pasitelkti savo fantaziją ir eksperimentuoti skoniais. Nepamirškite, jog skoniui yra itin svarbūs kokybiški, švieži ir švarūs produktai, taip pat net jų supjaustymas. Visi produktai į sriubą turėtų būti dedami tokiu eiliškumu, kad nei vienas nepervirtų, o būtų idealiai išvirę.