Restoranų įranga – patarimai, kaip sutaupyti renkantis brangią techniką

Profesionalios virtuvės įrengimas – nemenka investicija. Restoranų įranga, nuo kaitlenčių, orkaičių, kavos aparatų iki šaldytuvų ar indaplovių, kainuoja brangiai, ypač jei siekiate kokybės ir ilgaamžiškumo. Vis dėlto, restoranų įrangai paprastai tenka viena didžiausių išlaidų eilučių pradedant verslą, todėl bet koks sutaupytas euras čia labai svarbus. Laimei, yra būdų, kaip sumažinti šias išlaidas neaukojant verslo poreikių. Svarbiausia – planuoti iš anksto ir rinktis protingai. Šiame straipsnyje pateikiame patarimus, padėsiančius sutaupyti renkantis brangią restoranų techniką, kad galėtumėte efektyviai panaudoti biudžetą ir tuo pačiu įsigyti patikimą įrangą ilgalaikiam naudojimui.

Planuokite poreikius ir nustatykite prioritetus

Pradėkite nuo aiškaus plano. Įvertinkite, kokia įranga jūsų verslui yra būtina, o kas būtų tik naudinga įsigyti. Sudarykite sąrašą visos reikalingos restoranų įrangos ir suskirstykite ją pagal svarbą. Taip pat atsižvelkite į planuojamą meniu – kokius patiekalus ruošite daugiausia. Jei, pavyzdžiui, nesiūlysite daug gruzdintų patiekalų, galbūt neverta iškart pirkti didelės gruzdintuvės, jei desertų meniu kuklus, pradinėje stadijoje galite apsieiti be brangaus konditerinio kombaino. Pavyzdžiui, pramoninė viryklė, orkaitė, šaldytuvas – tai kritiniai elementai, be kurių virtuvė negali funkcionuoti. Tuo tarpu, ledų gaminimo aparatas ar labai specializuotas smulkintuvas gali palaukti, jei jūsų biudžetas ribotas. Žinodami prioritetus, galėsite paskirstyti lėšas taip, kad pirmiausia investuotumėte į svarbiausią techniką.

Iš anksto planuodami taip pat išvengsite skubotų pirkinių atidarant restoraną. Dažna klaida – įsigyti daug įrangos iš karto, neįsitikinus, ar visa ji tikrai bus naudojama. Geriau pradėti nuo bazinių, labiausiai reikalingų prietaisų, o rečiau naudojamus aparatus įsigyti vėliau, kai verslas įsibėgės ir bus aiškiau, kokie jūsų virtuvės poreikiai. Toks etapas po etapo augimas padės išvengti išlaidų ten, kur nebūtina.

Investuokite į kokybę ten, kur svarbiausia

Taupyti renkantis restoranų įrangą nereiškia visuomet rinktis pigiausią variantą. Svarbu atskirti, kur galite pataupyti, o kur verta investuoti į aukštesnę kokybę. Pagrindiniai įrenginiai, kurie išlaiko visą virtuvę – tokie kaip krosnys, kepimo krosnelės, šaldikliai, profesionalios viryklės – turėtų būti kuo patikimesni. Geros reputacijos gamintojų įranga gali kainuoti daugiau, tačiau dažnai ji tarnauja ilgiau ir veikia patikimiau. Pigūs analogai gali sugesti po metų kitų intensyvaus naudojimo, ir tuomet patirsite papildomų išlaidų remontui ar net naujam pirkiniui. Be to, prastos kokybės prietaiso gedimas gali sutrikdyti jūsų verslo darbą – sugedus orkaitei ar griliui vidury pietų, negalėsite tiekti dalies patiekalų ir prarasite pajamas bei klientų pasitikėjimą. Tad svarbiausios įrangos patikimumas tiesiogiai susijęs su su jūsų darbu ilgalaikėje perspektyvoje, nes padeda išvengti netikėtų prastovų.

Taigi, taupyti reikia protingai. Pavyzdžiui, dviejų durelių konvekcinė krosnis su savaiminio išsivalymo funkcija gali kainuoti brangiai, bet jeigu ji yra virtuvės „širdis“ ir kasdien kepa didelius kiekius maisto, investicija atsipirks darbo efektyvumu ir ilgaamžiškumu. O štai mažiau kritiniuose prietaisuose – tarkime, paprastuose mikseriuose ar smulkintuvuose – galima rinktis ir vidutinės klasės gaminius, kurie kainuos pigiau. Jie neatlieka pagrindinių funkcijų kas minutę, tad net jei tarnaus trumpiau, verslas dėl to nenukentės taip smarkiai.

Be to, investuodami į kokybę gaunate ir geresnį garantinį aptarnavimą, ilgesnį garantijos laikotarpį. Tai reiškia, kad gedimo atveju greičiau gausite pagalbą arba pakeitimą. Įvertinkite, kokios įrangos gedimas sukeltų didžiausius nuostolius – būtent tam įrenginiui negailėkite lėšų.

Apsvarstykite naudotą arba atnaujintą įrangą

Naujausios kartos blizganti technika džiugina akį, tačiau naudota profesionali įranga gali būti ne ką prastesnė – už gerokai mažesnę kainą. Daug restoranų, deja, užsidaro dar nesibaigus įrangos eksploatavimo laikui, todėl rinkoje galima rasti mažai naudotų prietaisų. Taip pat egzistuoja specializuoti pardavėjai, siūlantys atnaujintą restoranų įrangą – tai prietaisai, kuriuos ekspertai patikrino, suremontavo ir parengė antram gyvenimui. Tokie įrenginiai būna gerokai pigesni, o jų kokybė – kaip naujų. Tai gali būti puikus būdas sutaupyti. Visgi verta įvertinti, kokią naudotą įrangą perkate: pavyzdžiui, smulkūs prietaisai arba darbo įrankiai geriau tebūnie nauji dėl higienos ir eksploatacinių savybių, o stambią techniką galima drąsiai rinktis naudotą, jei ji patikrinta ir tvarkinga.

Žinoma, renkantis naudotą techniką svarbu apžiūrėti jos būklę, sužinoti naudojimo istoriją. Geriausia pirkti su garantija arba iš patikimų šaltinių. Pavyzdžiui, restoranų įrangos tiekėjai kartais parduoda demo modelius ar įrangą, kuri buvo naudota parodose – ji beveik nauja, mažai naudota, bet kaina mažesnė. Įsitikinkite, kad naudotas prietaisas neturi paslėptų defektų, paprašykite jį įjungti, patestuoti. Jei viskas tvarkoje, tai gali būti puikus sprendimas ribotam biudžetui.

Lyginkite kainas ir ieškokite akcijų

Vienas paprasčiausių būdų sutaupyti – skirti laiko kainų paieškai ir palyginimui. Tas pats konvekcinės krosnies modelis skirtingose parduotuvėse gali kainuoti nevienodai. Internetu palyginti kainas dabar labai paprasta – keliais paspaudimais galite sužinoti, kas siūlo geriausią kainą. Taip pat stebėkite akcijas ir išpardavimus. Įrangos pardavėjai neretai rengia sezoninius išpardavimus. Jei turite galimybę šiek tiek palaukti, išpardavimo metu brangų aparatą galite įsigyti žymiai pigiau.

Kitas patarimas – tiesiogiai kreiptis į tiekėjus ir derėtis. Jei perkate kelis prietaisus iš karto, pardavėjas gali pasiūlyti nuolaidą arba pridėti papildomų verčių. Nebijokite pasiteirauti, ar yra galimybių gauti nuolaidą – ypač jei ruošiatės išleisti stambią sumą, daugelis pardavėjų bus linkę bent šiek tiek nuleisti kainą, kad neprarastų kliento. Taip pat pravartu pasikalbėti su keliomis įmonėmis – žinodami, kad turite alternatyvų, pardavėjai dažnai būna lankstesni. Konkurencija tarp tiekėjų gali suveikti jūsų naudai: užsiminus, jog svarstote kelis pasiūlymus, kai kurie pardavėjai pasiūlys geresnę kainą ar sąlygas norėdami jus laimėti kaip klientą.

Pirkite komplektus arba didesnį kiekį

Kaip ir daugelyje verslo sričių, perkant urmu arba komplektais galima sutaupyti. Jei atidarote naują restoraną, tikėtina, kad įrangos reikės nemažai – nuo viryklių ir šaldytuvų iki smulkių prietaisų, kaip trintuvai, svarstyklės, puodų rinkiniai. Užuot viską pirkę atskirai skirtingose vietose, pabandykite kuo daugiau įrangos įsigyti iš vieno tiekėjo. Daugelis įmonių, prekiaujančių restoranų įranga, taiko nuolaidas didesnėms užsakymų sumoms. Pavyzdžiui, jei perkate visą virtuvės komplektą – darbo stalus, kriaukles, kaitlentes, orkaites – galite gauti 5–10% ar net didesnę nuolaidą bendrai sumai.

Be tiesioginės nuolaidos, perkantiems komplektus dažnai pasiūlomos ir kitos naudos: nemokamas pristatymas, prioritetinis montavimas, personalo apmokymai dirbti su nauja įranga ar ilgesnis garantinis aptarnavimas. Tai netiesiogiai taip pat padeda sutaupyti, nes jums nereikia mokėti atskirai už tas paslaugas. Taigi apsvarstykite galimybę sukomplektuoti užsakymą vienoje vietoje – tai naudinga tiek finansiniu, tiek logistiniu požiūriu. Pasidomėkite, galbūt pardavėjas turi standartinių virtuvės įrangos komplektų pasiūlymus – pavyzdžiui, „naujo restorano“ paketus su nuolaida, apimančius pagrindinę techniką. Tokie paketai dažnai būna sukomplektuoti pagal tipinį virtuvės poreikį ir gali kainuoti mažiau, nei perkant kiekvieną daiktą atskirai.

Pasinaudokite lizingu ar nuoma

Jei pradinės investicijos labai didelės, o lėšų trūksta, apsvarstykite įrangos lizingo variantą. Tai leidžia išskaidyti mokėjimus per ilgesnį laiką ir išvengti vienkartinio didžiulio smūgio biudžetui. Išperkamoji nuoma ypač populiari tarp naujų verslų – mokate kas mėnesį nustatytą sumą, naudojatės įranga iškart, o pasibaigus terminui ji atitenka jums. Toks modelis padeda turėti modernią įrangą „čia ir dabar“, net jei šiuo metu neturite visos reikiamos sumos.

Kitas privalumas – lizingo bendrovės kartais padengia technikos draudimą ar remontą lizingo laikotarpiu, tad esate apsaugoti, jeigu kas nors sugestų. Taip pat, jei po kelių metų nuspręsite, kad reikia naujesnio modelio, pasibaigus lizingui galite iš karto atsinaujinti, neieškodami pirkėjo senajai įrangai. Žinoma, ilgainiui lizingu sumokėsite daugiau nei pirkdami iš karto, bet tai gali būti priimtina kaina už finansinį lankstumą verslo pradžioje.

Alternatyva lizingui – įrangos nuoma. Kai kurie tiekėjai siūlo nuomoti įrenginius už mėnesinį mokestį. Tai ypač naudinga sezoniniam verslui arba norint išbandyti, ar tam tikra įranga pasiteisins, prieš įsipareigojant ją pirkti.

Rinkitės energiškai efektyvią techniką

Aukšta energinio efektyvumo klasė – dar vienas būdas taupyti pinigus ilgalaikėje perspektyvoje. Nors energiškai taupūs prietaisai (A+, A++ ar A+++ klasės) dažnai kainuoja brangiau, jie suvartoja žymiai mažiau elektros ar dujų. Per keletą metų susitaupiusios lėšos už komunalines paslaugas gali visiškai atsverti pradinį kainos skirtumą. Pavyzdžiui, energiją taupantis dviejų durų šaldytuvas per metus gali sunaudoti šimtais kilovatvalandžių mažiau nei senesnis analogas – tai reiškia mažesnes sąskaitas už elektrą kas mėnesį. Taip pat pagalvokite apie energijos šaltinį – pavyzdžiui, jei elektra brangi, kai kuri įranga gali būti dujinė. Visgi dažnai šiuolaikiniai elektriniai prietaisai su pažangia valdiklių sistema bei gera izoliacija gali pranokti senos kartos dujinius analogus efektyvumu, tad spręskite pagal konkrečią situaciją.

Be tiesioginės finansinės naudos, energiškai efektyvi įranga paprastai yra modernesnė, patikimesnė technologiniu požiūriu. Ji mažiau įkaista, efektyviau naudoja išteklius, neretai turi ir išmanesnį valdymą. Visa tai padeda įrangai tarnauti ilgiau. Kaip papildomas privalumas – mažesnis poveikis aplinkai, kas šiais laikais svarbu daugybei verslų ir klientų. Taigi rinkdamiesi šaldytuvą, orkaitę ar indaplovę, atkreipkite dėmesį į energinio efektyvumo žymenį – tai investicija, kuri laikui bėgant sugrįš mažesnėmis sąnaudomis.

Dviejų durų šaldytuvai – būtinybė ar perteklius?

Vienas iš itin svarbių restoranų įrangos įrenginių, tai šaldytuvai. Restoranuose renkamasi didelis, dviejų durų šaldytuvas (dar vadinamas „Side-by-Side“ tipo), kuris dažnai vilioja savo talpa ir įspūdingu dydžiu. Tačiau renkantis šaldytuvą restoranui verta gerai pagalvoti, ar jums tikrai reikia tokio milžino. Dviejų durų modeliai paprastai yra brangesni už vienadurės spintos tipo šaldytuvus – tiek įsigyti, tiek eksploatuoti. Jie užima daugiau vietos, suvartoja daugiau elektros. Jei jūsų virtuvė nedidelė ar maitinimo įstaiga aptarnauja palyginti nedaug klientų, galbūt pakaks ir mažesnio šaldytuvo arba kelių vidutinio dydžio šaldytuvų skirtingiems tikslams.

Kita vertus, jeigu turite didelį restoraną ar maisto prekių sandėlį, dviejų durų šaldytuvas gali būti nepakeičiamas dėl talpos. Esmė – įvertinti realų poreikį. Norint sutaupyti, neverta pirkti didžiausio galimo šaldytuvo „dėl visa ko“. Tuščias, nepilnai išnaudojamas šaldytuvas švaistys elektros energiją veltui. Optimaliau turėti tiek šaldymo įrangos, kiek reikia jūsų produktų kiekiams. Pavyzdžiui, vietoje vieno milžiniško šaldytuvo galima naudoti du mažesnius – vieną šaldytuvą ir atskirą šaldiklį, jei tai labiau atitinka jūsų poreikius. Taip išvengsite situacijos, kad viena gedimo atveju prarandate visą šaldymo talpą, be to, galite lanksčiau išdėstyti įrangą virtuvėje. Jei abejojate, pradėkite nuo mažesnio modelio – prireikus visuomet galite įsigyti papildomą šaldymo įrenginį vėliau. O jeigu nusprendėte, kad dviejų durų modelis būtinas, rinkitės energiškai efektyvų variantą su gera izoliacija ir moderniais kompresoriais – tai sumažins jo išlaikymo kaštus.

Ieškokite daugiafunkcės įrangos

Šiuolaikiniai gamintojai siūlo vis daugiau prietaisų, galinčių atlikti kelias funkcijas viename. Tai gali padėti sutaupyti tiek pinigų, tiek vietos virtuvėje. Pavyzdžiui, konvekcinė krosnis su garų funkcija gali atstoti atskirai perkamas įprastą orkaitę ir garų spintą. Planetarinis mikseris su papildomais antgaliais gali minkyti tešlą, maišyti faršą ir net veikti kaip smulkintuvas. Tokie „du viename“ sprendimai reiškia, kad jums nereikės pirkti dviejų atskirų aparatų – pakaks vieno.

Žinoma, daugiafunkcinę įrangą rinktis verta, kai esate tikri, jog naudosite visas jos funkcijas. Jei perkate kombinuotą prietaisą, bet iš tiesų naudosite tik vieną jo režimą, sutaupymo nebus. Visgi mažesnėse virtuvėse ar riboto biudžeto sąlygomis tai gali būti tikras išsigelbėjimas. Mažiau įrangos reiškia ir mažiau priežiūros bei remonto taškų. Be to, gaunate viską vienu metu – neretai už patrauklesnę kainą, nei perkant atskirai. Pavyzdžiui, kombinuotas garų konvekcijos pečius vienu metu gali kepti, grilinti ir garinti patiekalus, tad atstoja kelis atskirus įrenginius. Perkant vieną įrenginį vietoj trijų, akivaizdu, kad investuosite mažiau.

Tinkamai prižiūrėkite ir eksploatuokite įrangą

Galiausiai nepamirškite, kad taupyti padeda ne tik pirkimo sprendimai, bet ir kasdieniai veiksmai. Tinkama restoranų įrangos priežiūra ir naudojimas gali ženkliai prailginti jos tarnavimo laiką, o tai – tiesioginis taupymas išvengiant ankstyvų gedimų ir keitimų. Visų pirma, apmokykite personalą teisingai naudoti techniką. Dažnai gedimai įvyksta dėl netinkamo naudojimo ar perkrovimo.

Reguliari techninė priežiūra – dar vienas taupymo būdas. Laikykitės gamintojų rekomendacijų: valykite filtrus, nukalkinkite kavos aparatus, tikrinkite ir keiskite riebalų filtrus gartraukiuose, periodiškai kvieskite specialistus profilaktinei apžiūrai. Pavyzdžiui, laiku išvalyti šaldytuvo kondensatoriaus radiatoriai padės jam efektyviau dirbti ir suvartoti mažiau elektros, o varikliui nereikės dirbti maksimaliu režimu – taigi jis ilgiau nesuges. Investuokite kelias valandas per mėnesį įrangos priežiūrai, ir tai atsipirks metais prailgintu tarnavimo laiku.

Taip pat turėkite omenyje, kad kai kurie sudėtingesni įrenginiai reikalauja profesionalios priežiūros – pavyzdžiui, šaldymo sistemos, dujinės įrangos patikros. Neatidėliokite remonto, jei pastebėjote nesklandumų – maža problema, sutaisyta laiku, kainuos nepalyginamai mažiau nei didelis gedimas ateityje. Sudarykite reguliarios techninės priežiūros grafiką ir paskirkite atsakingus darbuotojus – pavyzdžiui, kartą per savaitę valyti šaldytuvų kondensatorius, kas mėnesį nukalkinti kavos aparatą ir pan. Kai priežiūra tampa įprasta rutinos dalimi, įranga visada bus tinkamos būklės. Taip pat pasirūpinkite, kad personalas žinotų pagrindinius eksploatacijos principus: perskaitykite kartu su jais įrangos naudojimo instrukcijas, pabrėžkite, ko negalima daryti. Tokios smulkmenos apsaugos brangią techniką nuo netikėtų gedimų.

Ilgai tarnaujanti įranga

Įsigyjant brangią restoranų įrangą, kiekvienas sutaupytas euras gali padėti jūsų verslui lengviau atsipūsti. Svarbiausia – taupyti protingai: planuoti, analizuoti ir rinktis tai, kas iš tiesų suteiks naudą. Apgalvoję savo poreikius, neskubėdami lyginę kainas, pasinaudoję naudotos įrangos galimybėmis bei finansiniais sprendimais, galite ženkliai sumažinti pradines investicijas. O vėliau nepamirškite rūpintis tuo, ką įsigijote – prižiūrima ir atsakingai naudojama tarnaus ilgiau, leisdama maksimaliai ją panaudoti. Tikimės, kad šie patarimai padės jums optimaliai sukomplektuoti savo virtuvę ir sėkmingai vykdyti kulinarines vizijas. Galiausiai atminkite – protingai investuodami į įrangą šiandien, rytoj turėsite sklandžiai veikiančią virtuvę ir finansiškai tvarų verslą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *