Nors minties kamputyje su sužiba Kalėdinė lemputė su priminimu, jog liko vos pora mėnesių į Kalėdų, tačiau paprastai be gruodžio pradžios niekas net nepajuda ruoštis šventėms. Ir tai nėra blogai, nes jei esate organizuotas, viskam galite pasiruošti per kelias dienas. Visgi, esama vieno darbo, kurį privalu prisiminti dar lapkritį ir atlikti, norint kad šventės būtų nesugadintos. Tai brandintas pyragas, be kurio jau neįsivaizduojame Kalėdų.
Brandintas pyragas itin išpopuliarėjo paskutiniais metais ir yra nepamainomas Kalėdų stalo desertas. Taip pat tai ir puiki dovana. Dekoruotas, puošniai suvyniotas ar supakuotas pyragas tarsi Kalėdų simbolis puikiai tinka kaip neįpareigojanti ir gardi dovana.
Brandintą džiovintų vaisių ir uogų pyragą reikia pradėti ruošti maždaug mėnesį iki švenčių, kad jis būtų subrendęs, įsigėrusiu skoniu ir pasiekęs savo brandą. Ir tai yra tik tas momentas nuo pagaminimo iki Kalėdų, tačiau norint susipirkti visus ingredientus ir norint sutaupyti juos perkant, jau reikia pradėti rūpintis dar savaitėlę kitą prieš. Kadangi vidutinio dydžio brandintam pyragui reikia apie kilogramo džiovintų uogų ir vaisių, tai ištaikius tinkamą momentą, kai parduotuvėje būna akcijų, galima nusipirkti viską gerokai pigiau nei kad paskutinę dieną.
Kodėl reikia ruošti pyragą iš anksto?
Iškeptas pyragas yra šlakstomas brendžiu. Taip bręsta uogos ir vaisiai. Jų skleidžiama drėgmė geriasi į pyragą ir tai suteikia pyragui drėgmės, aromato ir skonio. Šiam procesui reikia bent 3 savaičių, geriau 4-5. Patrumpinus nukenčia skonis ir pyragas tampa tiesiog įprastas kepinys.
Dėl gero skonio neverta delsti, o geriau iš karto ieškoti recepto, pirkti produktus ir ruošti kalėdinio stalo puošmenos.