Itališki receptai pietums: kaip nustebinti artimuosius?

Pabodo tradiciniai pietų receptai? Pritrūkus idėjų, ką patiekti ant pietų stalo, gelbsti turtingas Italijos kulinarinis paveldas. 

Klasikiniai spagečiai Bologhnese

Makaronai, pomidorai, faršas… Atrodo, paprasčiau nebūna. Vis dėlto, šie autentiški itališki spagečiai sužavės net pačius kaprizingiausius valgytojus.

Jums reikės:

  • 400 g (nevirtų) spagečių;
  • 300 g maltos jautienos; 
  • 1 didesnio svogūno; 
  • 4 – 5 česnako skiltelių; 
  • 400 g smulkintų konservuotų pomidorų;
  • 2 v. š. pomidorų pastos; 
  • 100 ml raudonojo vyno; 
  • Keli v. š. alyvuogių aliejaus;
  • Druskos, pipirų pagal skonį.
  • Saujelė šviežio baziliko.

Paruošimas:

Pirmiausia paruoškite Bologhnese padažą. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, česnaką sutarkuokite ir apkepkite keptuvėje. Sudėkite jautienos faršą ir išmaišykite. Kepkite, kol faršas apskrus. Galiausiai į keptuvę supilkite vyną, leiskite užvirti. Įpilkite konservuotų pomidorų, sudėkite pomidorų pastą, berkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Troškinkite 30 minučių. 

Atskirame puode išvirkite spagečius (jie turėtų likti kietesni). Ant spagečių užpilkite Bologhnese padažą, lėkštę papuoškite šviežio baziliko lapeliais.

2. Veganiškas rizotas su šparagais ir citrina:

Itališki receptai pietums neapsieina be vegetariškų bei veganiškų patiekalų. Paįvairinkite pietus šiuo sočiu rizotu.

Jums reikės:

  • 300 g (nevirtų) itališkų Arborio ryžių;
  • 200 g šparagų stiebų;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • Vieno didesnio svogūno;
  • Kelių česnako skiltelių;
  • 100 ml baltojo vyno;
  • Tarkuotos vienos citrinos žievelės;
  • 1 – 2 v. š. citrinos sulčių;
  • Kelių v. š. alyvuogių aliejaus;
  • Sauja šviežių petražolių;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimas:

Alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir sutarkuotą česnaką, kol suminkštės. Tuomet įdėkite Arborio ryžius, maišykite, kol šie lengvai apskrus. Supilkite baltąjį vyną ir leiskite jam susigerti. Palaipsniui pilkite karštą daržovių sultinį, nuolat maišydami. Suberkite susmulkintus šparagus ir virkite tol, kol ryžiai suminkštės ir rizotas įgaus lengvą, kreminę konsistenciją. Galiausiai įberkite citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir įdėkite sukapotas šviežias petražoles.

Rizotą pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Skanaus!

3. Kaprio salotos

Tai tikra itališka klasika, puikiai tinkanti greitiems bei lengviems pietums arba kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo.

Jums reikės:

  • 4 pomidorų (supjaustytų griežinėliais);
  • 200 g mocarelos sūrio (supjaustyti griežinėliais);
  • Keli švieži baziliko lapeliai; 
  • Keli v. š. alyvuogių aliejaus; 
  • Šiek tiek balzamiko acto; 
  • Druskos, pipirų pagal skonį. 

Paruošimas:

Lėkštėje išdėliokite pomidorus ir mocarelos sūrio griežinėlius. Tarp griežinėlių įdėkite šviežių baziliko lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu. Lengvai pabarstykite druska bei pipirais ir skanaukite iš karto.